Bel- és külföldön egyaránt keresett áru a magyar meggy

http://www.nak.hu/agazati-hirek/mezogazdasag/146-novenytermesztes/99600-bel-es-kulfoldon-egyarant-keresett-aru-a-magyar-meggy

A jövő héttől már kapható lesz a korai hazai meggy a piacokon, üzletekben. Magyarország az Európai Unió második legnagyobb meggytermelője; az utóbbi években itthon is egyre népszerűbb a frisspiaci meggy – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.


A változékony időjárás miatt a termelőknek idén kiemelten oda kell figyelniük a növényvédelemre, a betakarításra, hogy jó legyen a minőség – ami azért is fontos, mert hazánk a kontinens legjobb meggyét termeszti. Hazánkban mintegy 14 ezer hektáron termesztenek meggyet, az éves meggytermés – évjárati hatásoktól függően – 60-90 ezer tonna között ingadozik, idén a tavalyi 100 ezer tonna fölötti csúcstermés után mintegy 60-70 ezer tonna várható. A NAK által korábban végzett felmérés szerint legnagyobb területen Érdi bőtermő, Újfehértói fürtös, Debreceni bőtermő és Kántorjánosi fajtákat termesztenek.

Az idei tavasz hektikus időjárása, a száraz és hűvös napok váltakozása, az erős szél és a nyirkos, csapadékos idő miatt a megtermékenyülés nem volt olyan mértékű, mit az előző évben, illetve „megfáztak” a terméskezdemények. A terméskiesés legnagyobb mértékben az ország keleti térségét érinti, a felsorolt fajták közül elsősorban a Kántorjánosit, míg az Újfehértói fürtösnél átlagos termésmennyiség várható. Információink szerint az unió legnagyobb termelőjének, Lengyelországnak a meggyültetvényeiben 40 százalékos kárt okoztak a tavaszi fagyok, azaz itthon és külföldön is várhatóan keresleti piaca lesz a magyar meggynek.

A magyarországi éves meggyfogyasztás 15-20 ezer tonnára tehető. Az elmúlt néhány évben erősödött a frisspiaci fogyasztás és növekedett a fagyasztott meggy iránti kereslet is, ám továbbra is a meggybefőtt a legkedveltebb a vásárlók körében. Magyarország az Európai Unió egyik meghatározó meggytermelője, Lengyelország után a második helyen áll. A hazánkban megtermelt meggy minősége nagyon jó, ezért keresett külpiaci termék. A hazai meggy jelentős része, körülbelül 80 százaléka exportra kerül. Az export összetétele: 20-25 ezer tonna friss meggy, 38-45 ezer tonna meggybefőtt, 4-6 ezer tonna fagyasztott meggy. Legjelentősebb célpiacunk Németország. Az uniós meggybefőtt-kereskedelemben Magyarország vezető szerepet tölt be, az ellátás több mint 40 százalékát adja.

A hazai meggytermelők kiszámítható termelését segíti az a jogszabály, miszerint az évi 100 tonna felett meggyet feldolgozó cégeknek előzetesen, május 15-ig szerződést kell kötniük az általuk feldolgozandó mennyiség minimum 60 százalékára. A kontraktusban az árat illetve az azt meghatározó képletet egyértelműen rögzíteni kell. 
Bár az idei piaci helyzet kedvezőnek tűnik, a kamara felhívja a figyelmet arra, hogy mindez nem fedheti el azt, hogy a magyar meggynek piacot kell találni, hiszen például a tavalyi magas termés komoly problémákat okozott. Egyértelműen további piacépítésre van szükség, illetve a feldolgozóipari kereslet még tervezhetőbbé tételére, valamint érdemes egyebek közt a natúrlé, a pulpok termékfejlesztésével, hazai és külföldi piacának kialakításával is foglalkozni.


(nak.hu) (fotó: MTI)