Rólunk

A Rábaközi Tész bemutatása

 

Megalakulás, előzmények

A Rábaközi TÉSz Szövetkezet 2003. februárjában alakult. Székhelye: Szil, Fő u. 77/D.

A gyümölcs és zöldségpiac közös szervezéséről szóló 1234/2007/EK rendelet szerint a „zöldség és gyümölcs” kategóriában kapott előzetes elismerést, 39. sorszámmal 2004-ben. Véglegesen elismertését 2009. február 1-jétől szerezte meg.

Tevékenységi kör

A Szövetkezet fő tevékenysége a zöldség- gyümölcs nagykereskedelem.

A Szövetkezet a térségben folyó növénytermesztés főbb termékeinek – meggy, cseresznye, uborka, paprika, bodza, körte, szilva, vöröshagyma, fejes káposzta, … –  a termelőit fogja össze.

A térség legfőbb zöldsége az uborka volt, világszerte az egyik legfontosabb konzervipari és frissen fogyasztott zöldségfajta. A Rábaközben 50 éves múltra vezethető vissza az uborka termesztése. A konzervuborka termesztés nagy gondosságot igényel és nagy a munkaerő-igénye. A 90-es években, a kisüzemi magánszektorban az intenzív, támrendszeres termesztésre helyeződött a hangsúly. A Rábaközben kifejlesztett termesztési technológia a kelet-magyarországi Szabolcsban is meghonosodott, s mára az ország legnagyobb uborka termőtájává nőtte ki magát. A Rábaközi TÉSz Szövetkezet ezért kiterjesztette működési területét a szabolcsi térségre is, ahol szakembereinek irányítása alatt segíti az uborkatermelők munkáját, integrációját.

A hungarikumnak számító meggy és cseresznyetermesztés dinamikus fejlődése figyelhető meg az utóbbi időben az országban. Jó termőhelyi adottságokkal, sokoldalú fajtákkal, jól képzett tagokkal rendelkezünk elképzeléseink megvalósításához az ország egész területén. Mára a meggyforgalom adja árbevételünk legnagyobb hányadát.

A Szövetkezet létrejöttének céljai

  • A TÉSz elsődleges célja az, hogy összefogja a térség termelőit és kihasználja az együttes fellépés előnyeit, valamint a földrajzi elhelyezkedésben lévő pozitívumokat.
  • A mennyiség és minőség vonatkozásában a termelésnek a kereslethez történő igazítása.
  • A kínálat koncentrációjának biztosítása, tagok által termelt termékek piacon történő elhelyezése.
  • A termelési költségek csökkentése, termelői árak stabilitása.
  • Segítséget nyújtsanak tagjaik számára a környezetbarát termesztési módszerek alkalmazásához, amelyek védik a környezet minőségét és/vagy javítják a környezet biológiai állapotát.
  •  Technikai eszközöket biztosítsanak tagjaik számára a megtermelt termékek tárolásához, csomagolásához, forgalmazásához, és e tevékenységüket üzleti és pénzügyi szempontból szakszerűen végezzék.
  • Segítsék elő tagjaik jövedelmező gazdálkodását, szervezett keretek között biztosítsák a piacra jutás és értékesítés elérhető legmagasabb jövedelmet nyújtó formáit.

A TÉSz székhelyén látjuk el a központosított feladatokat: a logisztikát, az adminisztrációt, az ügyvitelt, az értékesítést.

745 m2-es alapterületű raktárépületet építettünk, amelyben kialakítottunk egy db 370,24 m2-es manipuláló és osztályozó helységet, kialakítottunk három db hűtőtároló kamrát ULO rendszerű hűtéstechnikával.

A TÉSz-ünknek kötelessége és feltett szándéka, hogy támogassa a magasabb technológiai szintű és sokkal hatékonyabb termelés elérésében tagjait, és elősegítse a közel jövőben a termelésben végbemenő pozitív változásokat. A nagyparcellás zöldség és gyümölcstermesztéshez teljes technológiai leírást és szaktanácsadást biztosít a Szövetkezet tagjai részére.