A FRUITVEB ÁLLÁSPONTJA AZ IDEI, VÁRHATÓ MEGGYTERMÉSRŐL

https://fruitveb.hu/a-fruitveb-allaspontja-az-idei-varhato-meggytermesrol/

 

Érzékelhetően alacsonyabb lesz az idei meggytermés a tavalyinál

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet e hét végére készíti el az európai és hazai körülményeket, illetve piaci hatásokat értékelő hivatalos termés- és piaci prognózisát. Az alapos információgyűjtés még zajlik, de az már látható, hogy Magyarországon a tavalyinál jóval gyengébb meggytermés várható.

A szakmai berkekben terjedő, részben sajtóhíreken alapuló, téves vagy félreértett információk tisztázása végett közöljük, hogy a FruitVeB jelenlegi álláspontja szerint a tavalyi (közel 85 ezer tonnás) mennyiségnél mintegy 30%-kal alacsonyabb termés várható idén. Ezt a képet is árnyalni szükséges azonban, mivel ennél összetetteb a helyzet:

  • A jelenleg termőkorú ültetvények többségén akár 40%-kal is kevesebb lesz a termés, mint tavaly, de az országos termésben ebből valamennyit kompenzálni fog az elmúlt 3-6 évben telepített, a termőre fordulás időszakában lévő ültetvények felfutó hozama.
  • Jónak tűnik a termés a hazai termőfelület 25-30%-át adó, korai érésű Érdi bőtermőnél, elfogadható a cigánymeggyeknél, de csak közepes vagy gyenge közepes a késői érésű Kántorjánosi és Újfehértói fürtös fajtánál, továbbá nagyon gyenge a Debreceni bőtermő esetében.

A gyengébb termés oka alapvetően az időjárási körülményekben keresendő, hiszen a virágzás közepes-jó volt. A március-április folyamán több alkalommal előforduló éjszakai fagyok, az április közepén zajló virágzás alatti aszályos időjárás (légköri aszály) miatt azonban rossz volt a termékenyülés. A virágzást követő 3-4 hétben borult, hűvös és fényszegény időjárás uralkodott, jóllehet a terméskötődésnek éppen a kiegyenlítetten meleg és napos idő kedvezne. Emiatt az egyébként sem túl jó termékenyülés után rossz volt a terméskötődés, ami a nagyon nagy mértékű természetes tisztuló hullásban öltött testet a virágzást követő 2-4 hétben.

A sok csapadék ellenére a termés repedésének tünetei érdemben még nem látszanak, bízunk benne, hogy ez így is marad. Nagyon nagy mértékben fogja meghatározni az idei piacot, hogy mennyire lesz intenzív a lengyel kereslet a magyar meggyre, ami pedig annak függvénye, hogy mekkora termést realizálnak. Erről pontos kép még nem alakult ki, de mindenképpen alacsonyabb termést várnak a lengyelek is, mint a tavalyi rekordtermésük.

Részletes és hivatalos prognózissal június 08-ig jelentkezünk.

FruitVeB