Vészhelyzeti információk

 

Tisztelt Kolléganő, Kolléga!

A koronavírus okozta járványügyi helyzet alapvetően átrendezte a gazdasági folyamatokat, a hazai és nemzetközi piacokat. A változások minden más iparág mellett a zöldség-gyümölcs ágazatot is érintik, arra hatással vannak. A kertészeti termelés a tavaszi időszakban válik aktívabbá, kapcsol magasabb fordulatszámra. Az idei évben a koronavírus terjedése miatt várható, hogy egyre több, időközben felmerülő kérdéssel és megoldandó problémával találkozik majd a hazai zöldség-gyümölcs ágazat is. A jelenlegi információkból és az európai példákból kiindulva arra számítunk, hogy a helyzet az előttünk álló hetekben javulni nem fog, jó esetben stagnál vagy csak kis mértékben romlik majd.

A vészhelyzetből adódó rendkívüli helyzetek megoldásának érdekében a FruitVeB megalakította Veszélyhelyzeti Akciócsoportját. A csoport feladata a zöldség-gyümölcs kertészetet érintő már meglévő és a változó járványhelyzet miatt a jövőben várható problémák felderítése. Az akciócsoport a felmerülő problémákra megoldási javaslatokat dolgoz ki, ezeket az Agrárminisztérium illetékes operatív csoportjához továbbítja.

A Veszélyhelyzeti Akciócsoport reprezentativitását is jól jelzi, hogy a munkában közel nyolcvan, a zöldség-gyümölcs szektort jól ismerő ágazati szakember vesz részt, közöttük a Rábaközi TÉSz vezetése is. A csoportban képviselve van a szektor minden szakágazata, a zöldség-gyümölcs termelés, kereskedelem, és feldolgozás, valamint az input-anyag gyártás és kereskedelem.

A FruitVeB Veszélyhelyzeti Akciócsoportja folyamatosan nyomon követi a nemzetközi és hazai zöldség-gyümölcs ágazat állapotát, monitorozza a termelési és értékesítési folyamatokat. Célunk, hogy a problémák azonosítása és a megoldási javaslat megtétele a lehető leggyorsabban megtörténjen, ezzel is segítve a szakminisztérium és a járványhelyzetet kezelő operatív törzs munkáját.

Az ágazati szereplők széles körű tájékoztatására a fruitveb.hu weboldalon létrehoztuk a “Veszélyhelyzeti információk” aloldalt, ahol megtalál minden, az ágazatot érintő belföldi és nemzetközi hírt, információt, továbbá a FruitVeB által kidolgozott intézkedési javaslatokat valamint az ágazatot érintő állami intézkedéseket. A jövőben ide kerülnek majd fel a koronavírussal kapcsolatban készített háttérelemzéseink is.

Bízunk benne, hogy munkánkkal jelentős segítséget nyújthatunk az Önök hatékony gazdálkodásához!